Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kari z mladého jackfruit - Polos

13. 5. 2020

Jackfruit je fascinující ovoce. Už jen pro svou velikost. No a taky proto, že se v každé fázi zralosti zpracovává jinak. Pokud je ještě "malý", to je třeba tak 15-20 cm, říká se mu baby jack a používá se jako zelenina. Jeho chuť je zajímavě nakyslá, stejně tak, jako kari, které se z něj připravuje. V sinhálštině se mu říká také polos.

Ingredience

Na 6 porcí:

8 kari listů

2 kousky pandan listu (nemusí být)

1 lžička mletého čili

2 lžičky nepraženého kari

1 malý jackfruit

2 zelené čili papričky

1 červená cibule nakrájená

2 menší rajčata nakrájené na osminky

1/2 lžičky mleté kurkumy

1/2 lžičky řeckého sena

1 lžička nepraženého kari

1/2 lžičky mletého černého pepře

2 kousky listu pandanu (nemusí být)

8 kari listů

3 cm kousek skořice

sůl

hrnek vody

kokosové mléko cca z poloviny čerstvého kokosu nebo malá plechovka doředěná asi do 0,3l objemu vodou

hrst čerstvého strouhaného kokosu (nebo sušeného smíchaného s trochou vody)

hrst rýže (neuvařené)

7 stroužků česneku

8 kari listů

1 a 1/2 až 2 hrnky vody

Postupgallery-1387-original-5d6e5dacd1f15ec9e3860fbbaf3666e0a3c6717f6eba7982d43c2d2d626bbd31.jpg

Oloupeme jackfruit, odstraníme tvrdý střed a nakrájíme na kostky.

Na mirnem ohni na sucho orestujeme čili, nepražené kari, kari listy a pandan listy. Sejmeme z ohně.

Na sucho orestujeme samotnou rýži. A poté orestujeme kokos. Obojí úplně do křupava a do zlato hněda.

Jackfruit dáme do hrnce, přidáme orestovanou směs koření (čili, kari, kari listy, pandan listy), přidáme kurkumu, nepražené kari, zelené čili papričky, řecké seno, pepř, pandan listy, skořici a osolíme. Zalejeme hrnkem vody a promícháme. Navrch naklademe cibuli a rajčata a dáme vařit. Nejdříve bez pokličky cca 10 minut.

Poté přiklopíme a vaříme asi 15 minut přiklopené a 15 nepřiklopené.

Mezitím v hmoždíři nebo výkonném mixéru utřeme na pastu česnek, kari listy, restovaný kokos a rýži s trochou vody. Vzniklou pastu poté rozmícháme v cca 1/2 litru vody.

Tuto směs nalejeme spolu s kokosovým mlékem do hrnce s jackfruit. Dobře promícháme a odklopené vaříme ještě asi 10 minut, dokud jackfruit nezměkne. Měl by všek být stále lehce křupavý.

Podáváme s rýží a dalšími druhy srílanského kari.

 

 

Zdroj:https://www.authenticworldfood.com/cz/exoticke-recepty/sri-lanka/kari-z-mladeho-jackfruit-polos.html

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář