Yum woon sen - Thajský salát ze skleněných nudlí s kalamáry a krevetami
Ingredience
Na 4 porce:
300-400g skleněných nudlí
1 kalamár vykuchaný a nakrájený na kolečka
150g oloupaných krevet
2-4 červené čili papričky
5 stroužků česneku
1/2 lžičky glutasolu (není nutný)
5 lžiček cukru (hnědého či palmového ještě více, minimálně 8 lžiček)
1 lžička soli
4 jarní cibulky nakrájené na kolečka nebo na 2-3 cm kousky
1 malá cibule nakrájená na tenké nudličky
2-3 rajčata nakrájená na měsíčky
3-4 lžíce rybí omáčky
2 lžičky mleté bílé lepkavé rýže
(není nutný)
hrst čerstvých lístků koriandru - najemno nakrájet
šťáva ze 3 limetek
lžíce oleje
Postup
Pokud nemůžete sehnat prášek z pražené lepkavé rýže (je hrubší než mouka), snadno si ho připravíte doma. Když už ho budete dělat, udělejte si ho víc, v thajské kuchyni se používá poměrně často. Dodá pokrmům příjemně křupavou konzistenci.
Suchou (nevařenou) rýži orestujeme na suché pánvi na mírném plameni asi 15 minut. Neustále mícháme. Jakmile získá zlatavou barvu a začne vonět trochu jako popcorn, stahneme z plotny. Necháme vychladnout a pak rozbijeme na hrubší prášek v hmoždíři nebo rozmixujeme v mixéru.
V kastrůlku přivedeme menší množství vody k varu (tolik, aby pak mleté maso bylo potopené). Dáme do ní vařit krevery a kalamáry tak na 2-3 minuty. Poté sejmeme z plotny a vodu slijeme.
Skleněné nudle uvaříme dle návodu. Poté sejmeme z plotny, vodu slijeme a prolijeme studenou vodou, aby se nudle dál nevařily.
V hmoždíři dobře rozmačkáme čili papričky, česnek, sůl, glutasol, cukr a rýžový prášek. Potom do něj přidáme limetkovou šťávu, rybí omáčku a olej a již jen lehce "potlučeme", aby se chutě řádně promíchaly.
Promícháme jarní cibulku, koriandr, rajče, cibuli, nudle, krevety, kalamáry a zalejeme dresingem. Případně doředíme 1-2 lžícemi vody.
Ještě jednou promícháme a podáváme.