Jdi na obsah Jdi na menu
 


Yum woon sen - Thajský salát ze skleněných nudlí s kalamáry a krevetami

13. 5. 2020

Ingredience

Na 4 porce:

300-400g skleněných nudlí

1 kalamár vykuchaný a nakrájený na kolečka

150g oloupaných krevet

2-4 červené čili papričky

5 stroužků česneku

1/2 lžičky glutasolu (není nutný)

5 lžiček cukru (hnědého či palmového ještě více, minimálně 8 lžiček)

1 lžička soli

4 jarní cibulky nakrájené na kolečka nebo na 2-3 cm kousky

1 malá cibule nakrájená na tenké nudličky

2-3 rajčata nakrájená na měsíčky

3-4 lžíce rybí omáčky

2 lžičky mleté bílé lepkavé rýže 

(není nutný)

hrst čerstvých lístků koriandru - najemno nakrájet

šťáva ze 3 limetek

lžíce oleje00000142-00000264.jpg

Postup

Pokud nemůžete sehnat prášek z pražené lepkavé rýže (je hrubší než mouka), snadno si ho připravíte doma. Když už ho budete dělat, udělejte si ho víc, v thajské kuchyni se používá poměrně často. Dodá pokrmům příjemně křupavou konzistenci.

Suchou (nevařenou) rýži orestujeme na suché pánvi na mírném plameni asi 15 minut. Neustále mícháme. Jakmile získá zlatavou barvu a začne vonět trochu jako popcorn, stahneme z plotny. Necháme vychladnout a pak rozbijeme na hrubší prášek v hmoždíři nebo rozmixujeme v mixéru. 

V kastrůlku přivedeme menší množství vody k varu (tolik, aby pak mleté maso bylo potopené). Dáme do ní vařit krevery a kalamáry tak na 2-3 minuty. Poté sejmeme z plotny a vodu slijeme.

Skleněné nudle uvaříme dle návodu. Poté sejmeme z plotny, vodu slijeme a prolijeme studenou vodou, aby se nudle dál nevařily.

V hmoždíři dobře rozmačkáme čili papričky, česnek, sůl, glutasol, cukr a rýžový prášek. Potom do něj přidáme limetkovou šťávu, rybí omáčku a olej a již jen lehce "potlučeme", aby se chutě řádně promíchaly.

Promícháme jarní cibulku, koriandr, rajče, cibuli, nudle, krevety, kalamáry a zalejeme dresingem. Případně doředíme 1-2 lžícemi vody.

Ještě jednou promícháme a podáváme.

 

Zdroj:https://www.authenticworldfood.com/cz/exoticke-recepty/thajsko/yum-woon-sen-thajsky-salat-ze-sklenenych-nudli-s-kalamary-a-krevetami.html

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář